loading...
آموزش سئو
آی تی من بازدید : 98 پنجشنبه 02 بهمن 1399 نظرات (0)

شما خورۀ فیلم هستید؟ یا دوستی دارید که خورۀ فیلم باشد؟ اگر جزو دسته دوم هستید، پس خیلی خوش به حالتان! چون دوستتان همه فیلم‌ها را تماشا می‌کند و فقط کافی است به او بگویید «ممد فیلم خوب جدید چی داری؟». ممد در کسری از ثانیه جواب می‌دهد: «فلشت رو بده» و همزمان با کپی کردن فیلم‌ها در فلش آن‌ها را معرفی می‌کند تا مطمئن شود با ذائقه دوست قدیمی‌اش سازگار است. الگوریتم رنک برین گوگل، همین دوست شماست. دوستی که هم می‌خواهد شما را بهتر بشناسد، هم فیلم‌ها را.

همانطور که ممد داستان ما، بدون پرسیدن سوال‌های اضافی منظور دوستش را کامل درک می‌کند، گوگل هم با الگوریتم رنک برین (Rank brain) و تطبیق عصبی (Neural matching) از یک عبارت جستجو شده هرچند نامفهوم، متوجه منظور کاربر می‌شود و بهترین نتایج مرتبط با آن را نمایش می‌دهد.

در ادامه ببینیم ممد، نه ببخشید؛ الگوریتم رنک برین Rank brain چیست و چطور می‌فهمد منظور شما از فیلم خوب جدید یعنی چه؟

بعد از درک الگوریتم رنک برین به سراغ پرسش‌های عمیق‌تری می‌رویم.

    رنک برین چه تفاوتی با تطبیق عصبی (Neural Matching) دارد؟
    برای بهبود رتبه از نظر رنک برین چه کارهایی باید کرد؟
    اصل «یک کلیدواژه، یک محتوا» چه می‌شود؟

بهتر است از داستان همین ممد عزیز شروع کنیم تا الگوریتم رنک برین را بهتر بشناسیم.

پیشنهاد فیلم هوشمند
چطور مَمد خورۀ فیلم شد؟

وقتی ممد بچه بود، همسایه دیوار به دیوارشان یک کلوپ کرایه فیلم بود. از آن فیلم‌های VHS که وقتی می‌خواستی فیلم را از اول ببینی، باید دکمه جمع شدن فیلم را می‌زدی و از شنیدن صدای ویژ دستگاه در حال اوج گرفتن کیف می‌کردی.
خانواده او هم کلاً آدم‌های اهل فیلمی بودند و هیچ فیلمی را ندیده، رد نمی‌کردند. ممد حتی دوستانش را هم با فیلم پیدا می‌کرد؛ کافی بود از کسی بپرسد، از چه فیلمی خوشت می‌آید و اگر فیلم‌هایشان مشترک بود، بدون شک دوست می‌شدند.

در نتیجه ممد بدون این‌که روانشناسی خوانده باشد یا تست شخصیت از کسی بگیرد، با کمی معاشرت و صحبت می‌تواند، با دقت بالایی چند فیلم خوب پیشنهاد دهد.
ممد چگونه بهترین پیشنهاد فیلم را می‌دهد؟

اگر اکبر، دوست صمیمی ممد از او بپرسد «فیلم خوب جدید چی داری؟» این سؤال‌ها در مغز ممد پردازش‌ می‌شود:

    اکبر به چه فیلمی می‌گوید خوب؟ کمدی؟ درام؟ اکشن؟
    کدام فیلم‌ها را اکبر دیده است؟
    آخرین بار کی اکبر همین سؤال را از من پرسید؟ یعنی منظورش از جدید چیست؟

مغز ممد با پیدا کردن جواب این سؤال‌ها و ترکیب کردن نتایج، ۳ فیلم مورد پسند اکبر را به او پیشنهاد می‌دهد. دفعه بعدی هم که اکبر و ممد با هم بیرون می‌روند و درباره فیلم‌ها صحبت می‌کنند، ممد متوجه می‌شود که اکبر از تماشای هر سه فیلم لذت برده است، پس کارش برای پیشنهاد فیلم‌های بعدی راحت‌تر می‌شود.
گوگل می‌خواهد جای ممد را در زندگی شما بگیرد

 همین حالا در گوگل سرچ کنید best new movies و به نتایج نگاه کنید. در ردیف صفر (جایگاه نتایجی که خود گوگل ارائه می‌کند) فیلم‌های برتر سال را می‌بینید و در رتبه‌های بعدی هم مطالبی با عنوان بهترین فیلم‌های سال یا ماه‌های اخیر را به شما نشان می‌دهد. یعنی گوگل قصد و منظور شما از به کار بردن «جدید» و «بهترین» را در عبارت جستجو شده می‌فهمد.

حالا این دفعه به جای عبارت قبلی «top new films» را سرچ کنید. نتایج تغییر زیادی نداشت، نه؟ تعجبی هم ندارد چون گوگل مترادف بودن top و best و همین‌طور movie و film را می‌داند.

شاید هنوز نتایج عبارت مشابه جستجو شده در زبان فارسی به همان خوبی زبان انگلیسی نباشد؛ اما مطمئن باشید در سایر زبان‌ها هم نتایج به همین شکل بهتر خواهند شد. چون الگوریتم گوگل با یادگیری ماشین در حال یاد گرفتن زبان انسان‌ها است. خب حالا قبل از این‌که به توضیح مفصل الگوریتم رنک برین برسیم، اول با یادگیری ماشین آشنا شویم.
یادگیری ماشین یعنی چه؟

یادگیری ماشین

یادگیری ماشین به زبان ساده یعنی به‌جای این‌که تک‌تک مفاهیم دنیا را با برنامه‌نویسی در دل نرم‌افزارها یا الگوریتم‌ها جا دهیم، برنامه‌ای بسازیم که خودش بتواند مفاهیم را درک کند.

راه قدیمی این‌طور بود که با نوشتن صدها خط کد، الگوریتمی بسازیم که در نرم‌افزار بتواند تصویر یک سیب را تشخیص دهد؛ اما حالا با یادگیری ماشین، تصاویر هزاران سیب‌، موز، آلبالو، پرتغال و هندوانه را به نرم‌افزار می‌دهند تا خودش مثل بچه آدم یاد بگیرد و الکی وقت ما را هم نگیرد. نرم‌افزار یا همان ماشین بعد از دسته‌بندی تصاویر، به هرکدام یک نام فرضی یا عدد می‌دهد. سیب ۱، موز ۲ و... حالا ما به‌جای ۱ می‌نویسیم سیب؛ تمام شد.
آپدیت فرد (Fred) گوگل چیست و چگونه از خطر جریمۀ آن در امان بمانیم؟حتما بخوانید: آپدیت فرد (Fred) گوگل چیست و چگونه از خطر جریمۀ آن در امان بمانیم؟

حالا اگر یک تصویر جدید از سیبی که به رنگ نارنجی پرتغال است به ماشین نشان دهیم و از آن بخواهیم تشخیص دهد کدام میوه است؟ با بررسی تصویر جواب می‌دهد که به‌احتمال ۹۵ درصد سیب است.

این نرم‌افزار در هر مرحله از یادگیری، ارتباط بین داده‌ها را بهتر درک می‌کند. هرچه ماشین قدرت نرم‌افزاری و سخت‌افزاری بیشتری داشته باشد و داده‌های بیشتری به آن بدهیم، پاسخ‌‌های سریع‌تر و دقیق‌تری به ما خواهد داد. برای درک بهتر یادگیری ماشین پیشنهاد می‌کنیم مقاله بیگ دیتا را در وبلاگ نوین بخوانید.

همین آزمایش فرضی عکس سیب و یادگیری ماشین را در ذهنتان داشته باشید تا برویم سراغ این‌که چرا گوگل رنک برین را راه‌اندازی کرد.
الگوریتم رنک برین (Rank brain) گوگل چگونه کار می‌کند؟

گوگل تا همین چند سال قبل یک مشکل اساسی داشت؛ هر روز مردم عبارت‌هایی را در گوگل سرچ می‌کردند که قبل از آن کسی سرچ نکرده بود، به همین دلیل اکثر اوقات، این جستجو‌ها به صفحه‌ای بدون نتیجه مثل تصویر زیر می‌رسید.

نتایج گوگل بدون رنک برین

این مشکل به‌خاطر ضعف الگوریتم‌های جستجوی گوگل پیش می‌آمد. وقتی کاربران عبارت‌های جدیدی جستجو می‌کردند، اگر صفحاتی با این کلمات کلیدی پیدا نمی‌شد، گوگل، یا نتیجه‌ای نمایش نمی‌داد یا نتایج خیلی نامربوط بودند. همین حالا هم اگر نتیجه‌ای پیدا نشود، گوگل از کاربر می‌خواهد عبارت جستجو شده را با راهکارهای زیر تغییر دهد:

    جستجوی عبارت کلی‌تر
    دقت در املای کلمات
    جستجوی عبارت دیگر

بعد از بررسی این ضعف‌ها، مهندسان گوگل متوجه شدند، بسیاری از عبارت‌های جدیدی که جستجو می‌شوند، در واقع از نظر مفهوم جدید نیستند، فقط کلمات یا جمله‌بندی متفاوتی دارند. آن‌ها فهمیده بودند که دوای دردشان دست هوش مصنوعی است اما برای ساده‌تر کردن راه‌حل، اول آن را به سه مسئله کوچک‌تر تقسیم کردند.

    درک مفاهیم پشت جملات و کلمات صفحات وب (ارتباط دادن مفاهیم به محتوا)
    درک منظور کاربر از عبارت جستجو شده (درک عبارت‌های مترادف، معادل و نامفهوم)
    رتبه‌بندی نتایج بر اساس وضعیت فعلی (تغییر مفاهیم نسبت به زمان و مکان)

با توجه به اطلاعات منتشرشده در این سه مسئله حالا گوگل با الگوریتم رنک برین و سیستم تطبیق عصبی (Neural Matching)  بهترین نتایج را به کاربر نشان می‌هد.

الگوریتم رنک برین چیست

اجازه بدهید با یک مثال، مسئله را روشن کنیم.

اگر کاربری عبارت لوکیشن المپیک (olympics location) را سرچ کند به دنبال چیست؟ به‌احتمال قوی او به دنبال یکی از اهداف زیر است:

    محل برگزاری مسابقات المپیک بعدی
    محل برگزاری المپیک زمستانی یا تابستانی بعدی
    لیست شهرهای میزبان مسابقات المپیک از گذشته تا امروز
    به دنبال لوکیشن هتلی به نام المپیک است
    در شهر برگزاری مسابقات المپیک است و می‌خواهد آدرس استادیوم افتتاحیه را پیدا کند

فهمیدن اینکه منظور کاربر کدام یکی از این‌هاست، برای گوگل اصلاً سخت نیست. باور ندارید؟ بیایید تحلیل گوگل را ببینیم:

    اگر در روزهای برگزاری یکی از مسابقات المپیک و از همان شهر میزبان این عبارت جستجو شود، پس آدرس محل برگزاری و سایت مسابقات رتبه بالاتری می‌گیرد. در این وضعیت رنک برین با توجه به افزایش جستجوهای مشابه در همان منطقه و همان روزها به مفهوم آدرس اولویت می‌دهد.
    اگر چند هفته به مسابقات المپیک زمستانی مانده باشد و جستجوهای مربوطه در سایر نقاط دنیا در حال افزایش است، پس به احتمال قوی منظور کاربر شهر برگزاری المپیک زمستانی است.
    اگر در فاصله بین مسابقات عبارت گفته شده را سرچ کنید به شما ترکیبی از نتایج را نشان می‌دهد که همه اهداف را پوشش می‌دهند.

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 41
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 11
  • آی پی دیروز : 4
  • بازدید امروز : 26
  • باردید دیروز : 5
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 76
  • بازدید ماه : 192
  • بازدید سال : 944
  • بازدید کلی : 3,188